RECEPTY ITALSKÉ KUCHYNĚ
s použitím výrobků Frantoio di Sant Agata dÓnelia
Kuřecí plátky s hříbkovou omáčkou
1.Očistěte a na tenké plátky nakrájejte 2 středně velké hříbky a malou šalotku. Na olivovém oleji orestujte naklepaná kuřecí prsíčka, která jste obalili v hladké mouce. Lehce je osolte a restujte 10 minut po obou stranách a pak přendejte na vyhřátý talíř.
2.Ve výpeku nechte rychle zesklovatět šalotku s trochou šalvěje, přidejte hříbky a restujte 2 minuty. Pak přidejte lžíci hříbkového krému Crema di funghi porcini a zalejte smetanou.
3.Orestované maso přelejte hříbkovou omáčkou a podávejte s těstovinami Croxetti nebo s gnocchi.
Italské gnocchi
1.Uvařte 1kg oloupaných brambor v osolené vodě.
2.Uvařené brambory slijte a propasírujte
3.Přidejte 30 dkg hladké mouky 00, sůl, vejce a hrst strouhaného sýru Grana Padana a zadělejte těsto.
4.Vytvořte válečky, které krájejte na malé šištičky a vhazujte do vroucí osolené vody.
Důležité: voda se musí vařit v době, kdy už zaděláváte těsto, jinak bramborové těsto rychle řídne a gnocchi by se rozvařily.
Hovězí alla Ligure
1.Nasekejte několik lístečků bazalky, trochu petržele a stroužek česneku.
2.V rozpáleném olivovém oleji orestujte naklepané plátky hovězího masa (roštěnky), které lehce obalíte v hladké mouce. Orestované přendejte na vyhřátý talíř.
3.Do výpeku přidejte půlku lžíce kaparů, česnek a 2 filety ančoviček,trochu oregana. Jakmile se sardelky (ančovičky) rozmělní, zalijte 70 ml bílého vína.
4.Přidejte loupaná krájená rajčata nebo 2 lžíce Sugo alla Ligure a hrnek zeleninového vývaru, nechte povařit.
5.Nakonec do omáčky vraťte hovězí plátky a podávejte s trochou nasekané bazalky a petrželky.
Těstoviny s artyčoky a olivami
1. Dejte vařit těstoviny.Uvařené těstoviny slijte a část vody (asi 3 lžíce přelejte do hrnku)
2. Nasekejte artyčoky Carciofini Extra a olivy Taggiasca.
3. Slité těstoviny zakapejte olivovým olejem Limone a vmíchejte nasekané artyčoky s olivami a trochu vody z vaření. Krátce prohřejte a přidejte lžíčku rukoly.
Restované papriky s rajčaty a olivami
1. Nakrájejte papriky a rajčata a přendejte na pánev s olivovým olejem.
2.Orestujte a přidejte 2 lžíce oliv taggiasca a 2 lžíce sušených rajčátek v olivovém oleji POMODORI SECCHI, osolte a duste pod pokličkou asi 10 minut. Vynikající jako příloha k masu nebo základ do těstovin.